[...] bowiem wie, że ma stały dostęp do pożywienia . W każdym posiłku powinno znajdować się przynajmniej 30g białka. Białko spala się dwukrotnie wolniej niż węglowodany i tłuszcze. Woda - niedoceniony bohater Woda, to element diety który bardzo często jest zaniedbywany przez wiele osób. Szczególnie tych, którzy borykają się z problemem tycia. [...]
[...] KMC = 120g -- 3960 kcal ~ 4000 kcal Ile daje dieta: Białko: 178g (odjąć białko roślinne z ryżu mamy 164g) Węgle: 560g Tłuszcze: 117g -- 4007 kcal (18% białko, 56% węgle, 26% tłuszcze) ------------------------------------------------------------ Tak więc wygląda więc moja dietka na pon i pt. Co o niej sądzicie ? Nie wiem czy nie odjąć białka w [...]
[...] można porównać organizm, który sportowiec powinien traktować jak świątynie. A wiec parę słów wstępu ... rozróżniamy trzy główne składniki odżywcze węglowodany, białko i tłuszcze. Węglowodany to jest właśnie owo paliwo , węglowodany czyli cukry dzielimy na proste i złożone. Zdecydowanie korzystniejsze jest spożywanie węgli złożonych ponieważ [...]
[...] które myślały, iż byli super bohaterami w czasie cyklów. Przeciągali używanie przekroczonych dawek c17 - alfa, pili zbyt wiele alkoholu, jedli zbyt wiele posiłków obfitych w tłuszcze nasycone, zbyt mało spali, nie pili przynajmniej 5 litrów wody dziennie i palili. Przeglądając ich badania krwi, zauważono dramatyczne zmiany ze względu na te [...]
[...] nie będzie się liczyło. Żaden suplement nie zapewni Ci tych wszystkich korzyści, które pożywienie może. Zostaliśmy stworzeni, by przetwarzać pokarm - białko, węglowodany i tłuszcze - a nie sproszkowane lub płynne suplementy. Jeśli chcesz czynić możliwie najlepszze postępy w zmianie swojego ciała, sugeruję żebyś zapomniał o całej reklamie [...]
[...] (nie trzymając się tych liczb!), że zjedzenie w przetworzonej żywności (pizza, biały chleb) 2000 kcal równe jest zjedzeniu w nieprzetworzonej (brązowy ryż, warzywa, zdrowe tłuszcze) 3000 kcal. Dlatego często samo "wyczyszczenie miski" daje poprawę wyglądu; kcal spożywamy teoretycznie tyle samo, ale zmuszamy organizm do większego wydatku [...]
[...] + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. Duże zasoby [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
[...] przynajmniej dwa gramy białka na kilogram wagi ciała dziennie. POTRAWY ENERGETYCZNE Najlepszym dostarczycielem energii dla organizmu są potrawy bogate w węglowodany i tłuszcze. Organizm musi być wyposażony w odpowiednią ilość energii każdego dnia, aby zaspokoić potrzeby związane z procesami metabolicznymi. Ogólnie biorąc metabolizm może [...]
Ten artukuł jest poswiecony osobom które maja już jakiś konkretny staz treningowy za sobą,maja za soba kilka cyklów (np.na kreatynie czy innych suplementach które są popularne i dostępne w każdym sklepie) - a przede wszystkim dla osób powyżej 20 roku życia! Należy pamiętać ze najwazniejsza była,jest i będzie dieta - jeśli cos idzie nie tak,nie po [...]
[...] 1 godzina) wysiłku kluczowe znaczenie ma podawanie odpowiedniej ilości płynów w celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak stosowana aby utrzymać [...]
[...] 1 godzina) wysiłku kluczowe znaczenie ma podawanie odpowiedniej ilości płynów w celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak stosowana aby utrzymać [...]
[...] l godz.) wysiłku kluczowe znaczenie ma podawanie odpowiedniej ilości płynów w celu utrzymania normalnego nawodnienia oraz źródeł energii bogatych w węglowodany, ubogich w tłuszcze i o średniej zawartości białka. Dieta ta powinna zawierać wystarczającą ilość przynajmniej 13 witamin i 16 soli mineralnych i być tak stosowana aby utrzymać [...]
[...] porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok makroskładników znaczącą rolę odgrywają także mikroskładniki, zwane witaminami oraz minerałami. Człowiek ciężko trenujący, przestrzegający rygorystycznej [...]
Czy kwasy omega-3 mogą wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej? W tym temacie zaprezentuje kilka badań mówiących o pozytywnym wplywie omegi3 (epa/dha) na redukcje tkanki tłuszczowej jak i pomoc w budowie tkanki mięśniowej.. Co do 0-3 - jest pelna paleta zalet - wystarczy wygooglowac. Tutaj przedstawie to co moze byc dla nas najbardziej pozyteczne - [...]
[...] je w ciele. Często słyszę że nie można jeść tłustych potraw na diecie, natomiast wydaje mi się że od tłuszczów groźniejsze są węglowodany (cukry). Groźniejsze dla nas są tłuszcze, które nasz organizm sam produkuje niż te spożywane w pokarmie – podobnie jest z cholesterolem. Białko – jak już wcześniej wspomniałem pisząc o treningu siłowym [...]
[...] wyobrażenie pogłębia się w miarę spadku wagi. Skrajne diety: dana osoba ogranicza spożycie przez dłuższe okresy czasu nawet jeżeli cierpi głód, zazwyczaj eliminuje z diety tłuszcze, a czasem węglowodany i często przechodzi na wegetarianizm. Stale myśli o jedzeniu: osoby z jadłowstrętem często marzą o jedzeniu i o niczym więcej. Nadużywanie [...]
[...] większość ludzi popełnia ogromny błąd eliminując go całkowicie z diety myśląc, że to właśnie tłuszcz powoduje przyrost tkanki tłuszczowej. Jednak nie od dziś wiadomo, że tłuszcze mają szerokie zastosowanie. Mowa tu o tłuszczach zdrowych, czyli NNKT(niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), bez których nasz organizm nie mógłby funkcjonować. [...]
[...] energetycznym naszego pożywienia. Dają ponad dwukrotnie więcej energii niż węglowodany i białka. Z 1 g tłuszczu organizm wytwarza 9 kalorii. Musimy jednak ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, takie jak masło, smalec i tłuszcz w tłustym mięsie. Są to tłuszcze nasycone, niekorzystne dla zdrowia. Spożywać można tłuszcze roślinne, [...]
[...] spożywcze , które będą zawierać odpowiednie ilości: białek, węglowodanów ,witamin, minerałów i tłuszczy. I na tłuszczach skupimy się w tym temacie. Spora część ludzi pomija tłuszcze w diecie myśląc , że to one są główną przyczyną ich np. otyłości czy innych problemów związanych z nadwagą. Myślą , że rola tłuszczy jest bardzo mała i są nie [...]